Texel, het karakteristieke eiland bekend om zijn pittoreske dorpjes, kilometerslange zandstranden en grote populatie schapen. De ideale vakantiebestemming om te onthaasten van de dagelijkse rush.

Divers landschap

Texel heeft zowel polders, zandstranden, duinen, graslanden, heide, bos en kwelders. Kwelders zijn stukken land die direct aan zee grenzen. Doordat ze overstromen bij hoogtij, zijn ze enkel begroeid met planten die opgewassen zijn tegen zout in de bodem. Deze zeldzame natuurgebieden met unieke flora en fauna zijn ook gegeerd als broedplaats voor kustvogels. Jammer genoeg wordt het steeds onveiliger voor de vogels om er hun nest te bouwen door het toenemende aantal zomerstormen.

De westkant van het eiland is in 2002 officieel benoemd tot Nationaal Park Duinen van Texel. Afgelopen jaar werd het zelfs uitgeroepen tot ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’. De combinatie van een prachtige natuur en een rijke dierenwereld zorgden mee voor het behalen van die eerste plaats. Je kan het uitgestrekte gebied verkennen aan de hand van wandelroutes die gemarkeerd zijn met gekleurde paaltjes.

Vanop de centraler gelegen Hoge Berg heb je een mooi uitzicht over het volledige eiland. Een ander uitkijkpunt is de vuurtoren Eierland. Na het beklimmen van 118 treden via een smalle wenteltrap kan je genieten van prachtige panorama op 47 meter hoogte.

Vooral vogels zijn sterk vertegenwoordigd op het kleine eilandje gelegen op de scheiding tussen de Wadden- en de Noordzee. Andere grote diersoorten vind je er niet meteen terug door de afgelegen ligging. Wel leven er konijnen, hazen, duizenden insectensoorten en kleine amfibieën.

Typisch Texel

Texelse schapenkaas is vooral bekend door zijn karakteristieke smaak. De melk is voornamelijk afkomstig van de Texelaar, een Texels schapenras. De populatie op het eiland is bijna even groot als het aantal inwoners. De traditionele bereidings- en rijpingswijze in combinatie met het Texelse gras waar de schapen op grazen zorgt voor de bijzondere smaak. Het gras krijgt zijn aparte flora door de aanwezigheid van de zilte zeewind.

Het Tessels is het plaatselijke dialect en wordt nog gesproken door een deel van de bevolking. Het is een variant van het West-Fries maar toont ook gelijkenissen met Zeeuws en West-Vlaams wat eveneens typische kustdialecten zijn.

Een jaarlijkse traditie op 30 april is het aansteken van de ‘meierblis’, een stapel met afval- en snoeihout. Met dit vreugdevuur sluit men de donkere winterperiode af en luidt men de lichte zomer in.  Gebruikelijk is om aardappels te poffen in het vuur. Kinderen proberen elkaar dan weer zwart te maken met roet uit het vuur. De nadruk ligt vooral op het sociale aspect, het gezellige samenzijn van eilandbewoners van alle leeftijden.

Een ander groots evenement dat ook volk trekt van buiten Texel, is ‘De Ronde om Texel’. Het is uitgegroeid tot ’s werelds grootste catamaran-zeilrace. Maar liefst meer dan 500 catamarans verschijnen aan de start en strijden om de eerste plaats. Het is een waar spektakel om dit gebeuren van dichtbij te bekijken.

De meeste inkomsten worden gewonnen uit visserij en toerisme. Landbouw en veeteelt zijn ook enorm belangrijk op het eiland. Er worden verschillende gewassen geteeld en vooral schapen en koeien gehoed.

Must-visit Ecomare

Tijdens je verblijf op Texel is het zeker aangeraden een bezoekje te brengen aan het indrukwekkende natuurcentrum Ecomare. Het biedt zowel plaats aan zeehonden als bruinvissen. Er zijn zowel vaste ‘klanten’ als jonge zeehonden die hier tijdelijk opgevangen worden. De kleintjes zijn ziek of raakten hun moeder kwijt en sterken hier aan tot ze weer in volle zee worden vrijgelaten.

Zeevogels die gekwetst zijn of besmeurd met olie worden hier eveneens in de watten gelegd tot ze doorvoed genoeg zijn om terug op hun eentje de wijde wereld te gaan verkennen. Er is een zeeaquarium en een uitgebreid museum. In de Walviszaal kan je bijvoorbeeld skeletten en modellen van grote zeezoogdieren bekijken. Je kan ook deelnemen aan talrijke excursies. Hiervoor is registratie wel aangewezen.

Bereikbaarheid en verblijf

Vanuit Den Helder kan je de veerboot nemen richting Texel. TESO verzorgt deze verbinding.  Vanaf eind april tot eind september kan je via een tweede veerdienst doorreizen naar Vlieland, het tweede bewoonde Waddeneiland.

Op www.roompot.be vind je een overzicht van alle beschikbare vakantieparken. Hiervan zijn er drie gelegen op het idyllische eiland Texel en dat allemaal op een boogscheut van bruisende badplaats De Koog. Strandplevier Hotelsuites is er voor de mensen die ook wel wat luxe kunnen verdragen. Zo mag je gratis gebruik maken van de sauna en zonnebank. Als klap op de vuurpijl, kan je in de hottub op het dak van het complex genieten van een prachtig uitzicht over het eiland. Appartementencomplex Bosch en Zee is dan weer uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen of senioren. Kustpark Texel herbergt subtropisch zwemparadijs Calluna. De allerkleinsten worden geëntertaind door mascotte Koos Konijn.

Landal Villapark Vogelmient en Landal Beach Park Texel bevinden zich op een steenworp van kustdorp De Koog. In vakantiepark Landal Sluftervallei – in De Cocksdorp – vind je zowel bungalows als stacaravans. Er is ook een overdekt zwembad voor wanneer het weer eens tegenzit. Via www.landal.be vind je alle verblijfsmogelijkheden en actuele prijzen.

Vakantiehuisjes vind je dan weer in overvloed op de website van Aan Zee. Een overnachtingsplaats vind je dus gegarandeerd wat je wensen ook zijn. Bovendien vind je op TagCity.be kortingscodes waardoor je heel wat kan besparen op je verblijf.