Als je echt eens op reis wil gaan naar een tropische bestemming waar je je helemaal op reis waant op de typische uitgestrekte bounty stranden onder de palmbomen, dan moet je echt eens op reis gaan naar de ABC-eilanden. Deze drie verschillende eilanden worden de ABC-eilanden genoemd, omdat de samenstelling ABC afkomstig is van de eerste letter van de drie verschillende eilanden: Aruba, Bonaire en Curaçao. Deze drie eilanden behoren tot de zogenaamde Benedenwindse Eilanden van de Kleine Antillen.

Om de drie eilanden echt goed te kunnen situeren, geven we meteen mee dat ze voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land Venezuela liggen. Het unieke aan deze eilanden is dat twee van de drie eilanden, Aruba en Curaçao, een aparte status hebben binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het derde eiland, Bonaire, is sinds 2010 een benoemd tot bijzondere gemeente van Nederland.

Aruba

Dit eiland maakt niet alleen deel uit van de ABC-eilanden, maar het is ook gewoon een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Met een bevolkingsaantal van ongeveer 115.000 inwoners op ongeveer 180 vierkante kilometer is Aruba te vergelijken met het Nederlandse waddeneiland Texel.

Prachtige stranden en helder blauw water

De reden waarom heel wat toeristen ervoor kiezen om op reis te gaan naar Aruba, is vanwege de ongelofelijke stranden die ook wel gekend zijn als de zogenaamde “bounty stranden”. Ook het azuurblauwe water van de zee doet tot de verbeelding spreken. Baby Beach, Boca Catalina, Arashi Beach en Mangel Halto zijn enkele van de meest populaire stranden die het meest bezocht worden. Een ander strand dat je zeker moet gezien hebben is Eagle Beach. Een tijdje terug werd Eagle Beach benoemd tot het mooiste strand van de Caraïben. Op het strand zelf kun je genieten van een heerlijke picknick of een prachtige strandwandeling.

Bonaire

Het tweede eiland van de ABC-eilanden is het eiland Bonaire. Dit eiland werd sinds 2010 bestuurlijk als openbaar lichaam omgevormd tot een bijzondere gemeente van Nederland. Bonaire is gelegen in het meest zuidelijke deel van de Caribische Zee en heeft als hoofdstad Kralendijk. De naam van de hoofdstad is afkomstig van Koralendijk.

Mooiste duikparadijs ter wereld

Als je op Bonaire enkele bezienswaardigheden wil bezoeken, dan zal je alvast niet al te lang in de auto moeten zitten. Omdat Bonaire qua grootte te vergelijken is met Ameland en Vlieland (gemeenten in Nederland), ligt alles relatief dicht bij elkaar, en bovendien is alles erg goed te bereiken. Toch zijn de bezienswaardigheden niet de voornaamste reden waarom je Bonaire zou moeten bezoeken. Door veel ervaren duikers wordt het eiland het mooiste duikparadijs ter wereld genoemd. En dat is helemaal niet overdreven. Het is vooral de verscheidenheid aan tropische planten en dieren in de zee die Bonaire zo uniek maakt.

Het Bonaire Marine Park is het oudste zee reservaat ter wereld en telt heel wat verschillende locaties waar je terecht kan om te gaan duiken. Alle locaties zijn ook vanaf de kust te bereiken, ideaal dus om er zonder zorgen de onderwaterwereld te verkennen.

Curaçao

Van de drie eilanden die deel uitmaken van de ABC-eilanden is Curaçao het meest bekende eiland, maar het is ook het meest ontwikkelde eiland van de drie eilanden. Curaçao heeft als hoofdstad Willemstad, die tot voor kort ook de hoofdstad was van de Nederlandse Antillen. Op Curaçao wonen er momenteel ongeveer 150.563 mensen, en dit op een oppervlakte van ongeveer 444 vierkante kilometer.

In vergelijking met de andere twee eilanden, Aruba en Bonaire, heeft Curaçao en grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden. Een echte toeristische trekpleister op Curaçao zijn de oude plantagehuizen die je kan bezoeken. Ook de verschillende struisvogelboerderijen op Curaçao zijn zeker een must als je op het eiland bent.

Chillen op de prachtige stranden

Net als op Aruba en Bonaire staat ook op Curaçao de natuur erg centraal. Duikers zijn ook op Curaçao aan het juiste adres, omdat er toch heel wat uitstekende duiklocaties zijn. Maar niet alleen voor duikers is Curaçao een echte aanrader. Over zijn er prachtige stranden en plekjes die helemaal nog niet toeristisch zijn, die dus zeker en vast de moeite waard zijn om te bezoeken. Playa Kalki in het westen van Curaçao is een prachtig voorbeeld van zo’n plekje. Door de lokale inwoners wordt het ook wel eens “Alice In Wonderland” genoemd.

Boek je vakantie naar de ABC-eilanden

Een vakantie boeken naar de ABC-eilanden doe je het best bij een reisbureau. Een leuke rondreis kun je eenvoudig boeken bij TUI of TUI Fly.