Wil je een garantie op mooi weer? Dan is het aangewezen om een bestemming te kiezen wat verder van huis. Boek een vlucht richting Tunesië en geniet van de stralende zon op één van de vele stranden. Je vakantie kan alvast niet meer stuk met een verfrissende duik in het zwembad of de zee en een zonnetje aan de hemel.

Ligging

Tunesië ligt in Noord-Afrika en grenst aan de Middellandse Zee. Het ligt geklemd tussen Algerije en Libië. Omdat het een langgerekt land is, focussen we hier op de gouvernementen Sousse en Monastir.

De frequentste verbinding vanuit België heb je met luchthaven Monastir. Wanneer je een pakketreis boekt zit het vervoer van de luchthaven naar je hotel vaak inbegrepen in de prijs.

Monastir

Monastir bezit een eigen luchthaven en van hieruit kan je ook makkelijk het gouvernement Sousse verkennen. Het is een oude havenstad gelegen aan de Golf van Hammamet.

Een must see in deze stad is het Bourguiba mausoleum. Het mausoleum is gelegen op het einde van een 200 meter lange laan. Men begon al aan de bouw ervan in 1963 toen voormalig president Habib Bourguiba nog in leven was. Toen hij in 2000 het leven liet, werden zijn stoffelijke resten er opgebaard. De man staat bekend als grondlegger van de Tunesische onafhankelijkheid. De gouden koepel is op zijn best wanneer hij schittert in het licht. Dit prachtige bouwwerk is onderdeel van een groot kerkhof.

Je vindt er eveneens een versterkt klooster, een ribat genaamd. Dit was oorspronkelijk gebouwd om vijandige schepen te kunnen spotten op zee. Het merendeel van het complex is goed bewaard gebleven en heeft dan ook al meermaals dienst gedaan als filmlocatie. Het was onder andere het decor voor Monty Python’s Life of Brian. In de vroegere gebedsruimte vind je een museum dat houtsnijwerk,  kalligrafie en archeologische vondsten uit de omgeving tentoon stelt.

De Grote Moskee dateert uit de 9e tot 11e eeuw en is een parel voor het oog. Bourguida – de eerste president van republiek Tunesië – heeft een eigen moskee met 2 minaretten die elk 25 meter hoog zijn. Andere mooie bouwwerken zijn de verschillende toegangspoorten tot de medina, de oude binnenstad.

Monastir geniet een warm Mediterraans klimaat met weinig neerslag. Ideaal weer dus om te flaneren in de vele gezellige straatjes en de leukste souvenirs bij elkaar te shoppen. Loop langs de boulevard of kuier wat rond op het Al-Qurayyah-strand. Hier kan je kiezen uit een uitgebreid aanbod aan watersportmogelijkheden, ideaal om even af te koelen van de warme temperatuur.

Sousse

Sousse – dat wat noordelijker gelegen is – is zeker ook een stop waard. Verdwaal in de souks, waar de geuren en kleuren je tegemoet komen. Je zal er je ogen uitkijken en je vergapen aan de pracht en praal die je terugvindt in deze medina die beschermd werelderfgoed is.

Het Archeologisch Museum van Sousse heeft een erg uitgebreide collectie mozaïeken terwijl je in Musée Dar Essid een traditioneel Tunesisch huis kan bewonderen.

Er zijn veel hotels gevestigd in Sousse met soms privétoegang tot de mooie stranden. De best bewaarde ribat vind je eveneens terug in deze badplaats met bijnaam “the pearl of the sahel”. De vele toeristen kunnen er terecht in de talrijke restaurants, bars en casino’s. Sportievelingen kunnen gebruik maken van de vele sportfaciliteiten die de hotels aanbieden.

Port El Kantaoui is een gezellig havenstadje dichtbij Sousse. Het is gebouwd met de bedoeling om de ietwat gefortuneerdere toeristen aan te trekken. Je kan er golflessen nemen of een eerste ervaring als paraglider of waterskiër opdoen. Er staan heel wat luxejachten in de haven waar je je kan aan vergapen. Hoewel men zijn uiterste best gedaan heeft om het er zo traditioneel mogelijk te laten uitzien, mankeert het volgens de plaatselijke bevolking het echte Tunesische charme. Laat je hier echter niet door weerhouden om eens langs te gaan in dit stadje met prachtige witte huisjes langs de verschillende steegjes.

Excursies

Niet alleen de regio rond Monastir en Sousse heeft heel wat bezienswaardigheden te bieden, ook al tiert het toerisme daar hoogtij. De Arabische cultuur is namelijk verspreid over het hele land.

Hijs jezelf eens op de rug van een dromedaris en overschouw het landschap van iets hoger. Hou je goed vast aan je zitje wanneer hij zijn knokige poten strekt om aan de rit te beginnen. Niet zo’n dierenliefhebber? Neem dan plaats in een jeepsafari en rijd door het stoffige zandlandschap.

Een tocht naar één van de omliggende Berberdorpen is vast en zeker een aanrader. In bijvoorbeeld Hergla of Tarkouna vind je nog de karakteristieke woningen die vroeger de norm waren in het desolate landschap. Wanneer je een kleine attentie meeneemt voor de kinderen daar, zal je met open armen ontvangen worden.

Heb je het er wel voor over om enkele uurtjes op de bus door te brengen? Zet dan koers richting El Djem, een stad een 60 tal kilometer ten zuiden van Monastir. Vooral het goed bewaard gebleven Romeins amfitheater lokt heel wat kijklustigen. Om verval te voorkomen werd het in 1979 door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.

Kairouan – of ook wel Al-Qayrawan genaamd – ligt verder landinwaarts. Lange tijd was het de hoofdstad van Tunesië. Op heden is het nog steeds een belangrijke stad voor veel moslims. Het stadszicht wordt gedomineerd door heel wat moskeeën. Na Mekka, Medina en Jeruzalem wordt dit door sommigen zelfs aanzien als vierde heilige stad van de islam. Om hun heiligdom te beschermen was Kairouan heel lang zelfs niet toegankelijk voor niet-moslims. Even rondwandelen in de medina waar je kleurrijke stoffen, mooi versierde vazen, lekker geurende kruiden en andere typische zaken kan aanschaffen is zeker de moeite waard.

Verblijf

Handig is om een reis te boeken waarin zowel je vliegticket als verblijf in een hotel is inbegrepen. Je vervoer van en naar de luchthaven is in vele gevallen dan ook meteen geregeld en zo hoef je jezelf geen zorgen meer te maken. Interessante aanbiedingen en goedkope vluchten vind je bij Corendon en Neckermann.

Profiteer jij graag van de laagste prijzen? Surf dan voor je boekt zeker eens naar TagCity om na te gaan of er geen kortingscodes aanwezig zijn om zo de reis van je dromen nog goedkoper te maken.