Op reis gaan met de trein: voor heel veel mensen is het iets wat ze nog nooit gedaan hebben, maar voor andere mensen is het een echte droom. Met de trein ergens naar toe reizen blijft iets unieks. Het is een transportmiddel waarmee je snel en eenvoudig op je bestemming raakt, zonder dat je zelf eigenlijk veel hoeft te doen.

In vergelijking met bijvoorbeeld het reizen met de auto hoef je je op de trein weinig tot zelfs helemaal niet te concentreren. Je rustig een boekje lezen of wat rusten, zodat je helemaal uitgerust aankomt op je bestemming. Leuk meegenomen is dat je onderweg kunt genieten van de vergezichten en de landschappen die je doorkruist.

Bestel je tickets op tijd

Net als wanneer je op reis zou gaan met het vliegtuig, zijn er ook voor een treinreis verschillende manieren om nog goedkoper te reizen. Een manier daarvan is om je treintickets ruim op voorhand te bestellen. Als je zeker weet wanneer je op reis zal gaan en naar waar je wil reizen, dan bestel je best meteen je treintickets. Hoe vroeger je je tickets bestelt, hoe goedkoper je een hogesnelheidstrein, een nachttrein of een andere snelle trein kunt boeken.

Binnen Europa kun je de meeste treintickets ongeveer tot drie maanden op voorhand bestellen. Hou bij het uitstippelen van je reis uiteraard rekening met de drukkere en minder drukke periodes. Tijdens de drukke periodes zal je ongetwijfeld meer betalen voor een treinticket.

Bekijk de speciale tarieven

Mensen die op reis willen gaan met de trein doen er goed aan om zich op voorhand te informeren over alle verschillende tarieven. Vaak zijn er in verschillende landen of bij de verschillende treinmaatschappijen unieke tarieven beschikbaar die speciaal bedoeld zijn voor mensen die met de trein willen reizen. In België kun je bij NMBS bijvoorbeeld een InterRail Pass kopen. Deze pass is een soort van treinbiljet waarmee je voor een vaste prijs die je op voorhand betaalt ongeveer 30 Europese landen kunt bezoeken. Een InterRail Pass is een goede oplossing voor zowel vroege als late beslissers, omdat je een InterRail Pass tot een week voor vertrek kunt kopen.

Stippel je route op voorhand uit

Als je pas op het laatste beslist om met de trein op reis te gaan, dan ben je misschien wel te laat om te profiteren van de unieke kortingen. Toch kun je nog steeds goedkoop met de trein reizen, ook als je pas op het laatste moment beslist om met de trein te reizen. Dit doe je door zelf je traject volledig uit te stippelen en overal op zoek te gaan naar de goedkoopste treintickets. Vaak zullen dit hoogstwaarschijnlijk lokale treinen zijn die iets trager rijden dan een hogesnelheidstrein, maar je komt ook aan op dezelfde bestemming en voor een goedkopere prijs.

Boek je treintickets online

Als laatste tip hebben we nog een gouden tip. Als je echt goedkoop met de trein wil reizen, dan boek je best je treintickets online via de website van de treinmaatschappij. Via de verschillende websites van bijvoorbeeld NMBS, Thalys of IZY kun je je treintickets op voorhand boeken en zelf thuis afdrukken. Dit bespaart je niet alleen veel tijd in het station zelf, maar je zal merken dat de treintickets die je online bestelt vaak een stuk goedkoper zijn dan wanneer je dezelfde tickets in het treinstation bestelt.