Een misschien niet zo exotische bestemming als Belg, maar het biedt potentieel. Je spreekt de taal en kan je dus perfect uitdrukken én je bent geen uren onderweg. Denk daarom zeker eens na over een uitje naar het Nederlandse shoppingparadijs bij uitstek: Maastricht. Neem met de NMBS de trein en spoor voor een spotprijs naar deze stad net over onze Belgische landsgrenzen. Weg met die zorgen over parking en focus je gewoon op wat deze noorderbuur allemaal te bieden heeft.

Waterdichte plannen

Het weer is net zoals in ons eigen Belgenlandje nogal wisselvallig, gelukkig zijn er genoeg plaatsen waar je op dat moment je toevlucht tot kan nemen. Als echte shopaholic kan je het geld laten rollen in winkelcentrum Mosae Forum of Entre Deux.

Boekenwurmen kunnen dan weer leesvoer inslaan in boekhandel Dominicanen die onderdak heeft gevonden in de eeuwenoude Dominicanenkerk. Het aanbod in de Selexyz dominicanen is op zijn minst impressionant te noemen, net als het interieur. Je kan ook opwarmen bij een heerlijke kop dampende koffie zorgvuldig voor u geschonken door de barista’s van Coffeelovers. Er vinden hier ook regelmatig exposities of culturele evenementen plaats.

Koopzondag

De straten bulken eveneens uit van de leuke winkels. Je kan er vaak zelfs op zondag terecht! Omdat slenteren door de talrijke winkelstraten ook wel eens uitputtend kan zijn, zijn er voldoende restaurantjes waar je voor een schappelijke prijs je buikje rond kan eten.

Voor de liefhebbers van thee vergezeld van een hemels stukje taart, is TAART een geschikt adresje. Hier overvalt je een nostalgisch gevoel omdat je thee geserveerd wordt in kopjes uit grootmoeders tijd. De meubels dragen bij aan deze sfeer. De naam heeft onmiddellijk prijs waar deze zaak om bekend staat. Die Nederlanders winden er bij het zoeken naar een gepaste naam dus ook geen doekjes om. Om je dagelijkse portie fruit in 1 klap binnen te hebben, kan je dan weer terecht bij Sappenbar in Wijck.

Nachtleven

Door de aanwezigheid van Universiteit Maastricht is de bevolking hier jonger dan die van andere Zuid-Limburgse gemeenten. De uitgaansgelegenheden zijn zeer divers van studentencafés tot trendy cocktailbars en spelen dus in op de noden van een gevarieerd publiek.

Gratis popfestival Bruis – dat begin september plaatsvindt – is nog zo’n begrip onder de studenten. Al is het de laatste jaren ook bekend geraakt tot over de landsgrenzen, wat leidde tot ‘uitverkochte’ edities.

Trappenlopen voor experts

Wanneer je zin hebt om de calorieën van al die overheerlijke cocktails er weer af te werken, is het beklimmen van de toren van de Sint-Janskerk ideaal als sportieve uitspatting. Je tong zal op je tenen hangen eens je boven bent, maar het uitzicht is zeker de moeite waard. De bijna 80 meter hoge toren kaapt hiermee zelfs het hoogste schavotje weg van Maastricht. Begeef je dus naar het Vrijthof – bovendien een uitstekende buurt voor je hotel – en voel je minder schuldig over de genuttigde alcohol.

Carnaval

Rond de carnavalsperiode zijn er allerlei feestelijkheden die volk lokken uit alle uithoeken van Nederland.  Het vieren van dit ware volksfeest is doorheen de geschiedenis vaak verboden geweest, maar nu tiert de traditie weer welig. Tijd om als Belg ook eens kennis te maken met de manier van feestvieren van onze noorderburen.

Vier weken voor de start van het evenement – dat uitgegroeid is tot een ware happening – wordt de Stadsprins aangeduid. Het eigenlijke carnaval vangt aan op een zaterdag. Op deze dag wordt de sleutel van de stad plechtig overhandigd aan de Stadsprins. Kanonschoten op zondag luidden dan weer de officiële start van het gebeuren in. Na het omhoog hijsen van een pop aan een paal, vertrekt een bonte stoet. De Maastrichtse carnavalsvierders maken er een sport van om in een zo origineel mogelijke, zelfgemaakte outfit de straten te kleuren.

Carnavalsmaandag is het hoogtepunt voor de kinderen. Op dag 4 raken de feestvierders op het einde van hun Latijn en valt – na het neerhalen van de pop – het doek over weeral een dolle vierdaagse. Op de trein op weg naar huis, kan je bekomen van dit feestgedruis.