Nood om er een paar dagen tussenuit te knijpen? Dan is Porto de ideale citytripbestemming! Boek een goedkope vlucht vanaf Brussel via Airstop en hou zo voldoende budget over om ter plaatse te doen wat je hartje belieft.

Onbekend maar niet onbemind

Minder bekend dan Lissabon maar zeker de moeite waard om deze havenstad te leren kennen. Sinds Porto verkozen werd tot culturele hoofdstad van Europa in 2001 is er heel wat geïnvesteerd in het bereikbaarder maken van de stad. Sindsdien heeft de stad heel wat aan belang gewonnen. Er is ook een zeer goed metro-netwerk uitgebouwd. Nog leuker is om de ouderwetse kusttram te nemen. Een ander speciaal vervoersmiddel is de kabelbaan waarbij je een mooi uitzicht krijgt over de rivier en de 2 stadshelften. En of je nu logeert in je eigen tentje op een camping of in een hotel, je zal niet weg te slaan zijn uit de gezellige straten dus je verblijfplaats is van ondergeschikt belang.

Typisch Portugees

Pastéis de Belém of pastéis de nata zijn een typerend gerecht uit de Portugese keuken. Deze zoetigheden groeiden uit tot een van de populairste lekkernijen van Portugal.

Een andere “aanrader” om uit te testen is een gerecht met bacalhau – een bewerkte versie van kabeljauw – al is dit wel op eigen risico, want sommige bereidingen hebben een wel zeer aparte smaak. Al is het wel een klassieker en is Porto de stad bij uitstek om je er eens aan te wagen. Zeker wanneer je het gerecht kan oppeuzelen met zicht op een prachtige zonsondergang aan de kust. Wanneer je maaltijd is tegenvallen, kan je nog altijd een eurodeal kopen in de mooiste McDonalds ter wereld gevestigd op de Avenida dos Aliados.

De veelkleurige haan is dan weer het nationale symbool van Portugal en kan je dan ook in de meeste souvenirshops op de kop tikken. Het is een leuk hebbedingetje en een mooie souvenir aan je verblijf in de stad aan de Douro.

Nog zoiets gelinkt aan Portugal zijn azulejos. Dit zijn keramieken tegels waarop – meestal met blauwe verf – verschillende taferelen geschilderd zijn. Het mooiste tegelwerk met afbeeldingen uit de geschiedenis van de stad, kan je bewonderen in het station São Bento.

10 andere must-do’s

  1. Loop eens langs Casa da Música, een concertgebouw opgetrokken ter gelegenheid van Porto’s titel als Culturele hoofdstad van Europa in 2001.

  1. Bij een trip naar het buitenland hoort ook het ervaren van de couleur locale. Dompel je daarom even onder in de leefwereld van de Portugezen en wandel eens tussen de kraampjes van de overdekte Bolhão markt.
  2. Bij mooi weer is het zeer aangenaam vertoeven in hét mooiste park van Porto, Jardins do Palácio de Cristal. Je wordt getrakteerd met mooie zichten op de stad, Vila Nova de Gaia en de rivier Douro.

  3. Ervaar waar J.K. Rowling inspiratie opdeed voor haar Harry Potter boeken en plan een bezoekje aan Livraria Lello.
  4. Gun jezelf een kleine adempauze en neem plaats op het pleintje voor het stadhuis van Porto op het einde van de Avenida dos Aliados.

  1. Een dagje aan het strand kan natuurlijk niet ontbreken. Foz do Douro is een aanrader van formaat. Hier kan je zelfs kuieren onder de ‘Pergola da Foz’. Blijf zeker lang genoeg om een blik te werpen op het moment waarop de zon versmelt met het zeewater.
  2. Trotseer de vele trappen tot de top van de Torre dos Clérigos en word beloond met een adembenemend uitzicht op de gekleurde daken van de stad.

  1. Verdwaal in de sfeervolle steegjes in de Ribeira Dit is het oude centrum van Porto dat zijn plaatsje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vast en zeker verdiend heeft. ’s Avonds bruist het hier van het leven en kan je van een cocktail nippen en ondertussen vuurspuwers of acrobaten aan het werk zien. Hier moet je zijn om je volop in vakantiesfeer te voelen.
  2. Vergeet zeker niet de rivier eens over te steken naar Vila Nova de Gaia. Daar kan je een pakket boeken waarbij je zowel de omgeving vanuit een boot als vanuit een kabellift gade kan slaan. Daarbovenop kan je ook nog porto proeven en je laten verleiden door de smaken van deze versterkte wijn.

  1. Als Belg ben je altijd trots op je roots. In deze karakteristieke stad kan je maar liefst 2 bruggen bewonderen die van de hand van de Belgische ingenieur Théophile Seyrig zijn. Hij ontwierp zowel de Ponte Luís I als de Maria Pia-brug die beiden de twee stadshelften met elkaar verbinden. Ga de pracht en praal van deze pronkstukken dus zeker eens van naderbij bekijken.

Een hele waslijst aan activiteiten dus! Je zal je zeker niet vervelen in deze authentieke stad die slechts een vlucht van 2 uur en 30 minuten verwijderd is van Brussel. De beste deals vind je via www.airstop.be. Om nog extra geld over te houden om een flesje porto mee naar huis te nemen, kan je gebruik maken van de kortingscodes op TagCity.