Thuisstad van de Katholieke Universiteit Leuven, bakermat van Stella Artois, provinciehoofdstad van Vlaams-Brabant of stad aan de Dijle? Hoe je Leuven nu ook wil omschrijven, vanaf het eerste bezoek sluit je de idyllische stad meteen in je hart. Er valt dan ook heel wat te beleven! Shopaholic, bierliefhebber of kunstbewonderaar? Iedereen komt aan zijn trekken in deze prachtige stad.

Shop till you drop

Wanneer je het stationsgebouw verlaat, staat je meteen oog in oog met 1 van de belangrijkste winkelstraten van de stad. De Bondgenotenlaan verbindt het Martelarenplein met het Rector De Somerplein. De winkels aan beide zijden van deze ‘boulevard’ lachen je toe en nodigen je uit om het geld te laten rollen.

Parrallel met deze straat – waar het gonst van de bedrijvigheid – vind je de verkeersvrije Diestestraat. Nadat je ze al ontelbare keren gekocht hebt tijdens een spelletje Monopoly, kan je er nu eens in levende lijve van genieten. Langs deze 2 straten vind je voornamelijk filialen van grotere ketens. Voor exclusievere boetiekjes ga je best eens langs de Mechelsestraat en Parijsstraat.

Hotspot Thelma Coffee and Design vind je op haar beurt in de Vaartstraat. Je kan er terecht voor een kop dampende koffie, een heerlijk stuk glutenvrije taart, designeritems of fashionable kledij. Wanneer je dit pand betreedt, zal je meteen onder de indruk zijn van de inrichting. De sterke vrouwen achter dit concept wisselen het interieur vaak zodat je de neiging hebt om hier wekelijks eens binnen te springen om te kijken of er al iets nieuws te zien valt.

Meat & griet

De hongerigen onder ons vinden zeker hun gading in het enorme aanbod aan gezellige restaurantjes. De Muntstraat is het culinaire hart van de stad vol charme. Op het Hogeschoolplein vind je heel wat studenten die voor een prikje hun honger stillen met een maaltijd bij De Werf. ’s Avonds is het pleintje gezellig verlicht en kan je jezelf verwarmen met 1 van de dekentjes.

Bij De Rector vind je zowel heerlijke vlees- als visgerechten. Na etenstijd vliegen de tafels aan de kant en kan je de beentjes loszwieren op de hipste beats. Of blijven de tafels staan om op te dansen natuurlijk. Alles kan hier, dus leef je maar volledig uit.

Voor de lekkerste burgers in Leuven, moet je bij Burger Folie zijn. De huisbereide tomatenrelish is to die for! Ik waarschuw je nu al, je zal nóg eens willen langsgaan. Italian lovers verorberen de lekkerste pasta dan weer bij Pepe Nero.

Wie na het eten nog wel een cocktail kan verdragen, rept zich best naar Bar Nine. De gezellig aangeklede loungebar zit altijd stampvol. De cocktails lopen er dan ook vlotjes binnen. Andere aanraders zijn D’Entreprise en De Professor die broederlijk naast elkaar gevestigd zijn.

Er zijn nog zoveel andere bars, restaurants en concept stores die de moeite waard zijn, maar hierbij nog enkele van mijn favorieten. Bij Gainsbourg vind je de lekkerste chocomelk, Bar Berlin is een ideaal adresje voor een tas koffie en Donki serveert de beste taco’s en burrito’s met kakelverse ingrediënten.

Beers everywhere

Leuven is zijn naam als bierhoofdstad van België zeker waardig. Deze naam is er gekomen door de aanwezigheid van brouwerij Stella Artois en het grote aantal studenten die het bier rijkelijk laten vloeien. Je kan een bezoekje brengen aan de brouwerij of eens langsgaan op het jaarlijkse Zythos Bierfestival in de Brabanthal dat eind april plaatsvindt. Er zijn bierwandelingen, bierworkshops en proeverijen om het goudgele gerstenat van de stad nog meer in de kijker te plaatsen.

Een andere uitstekende plaats om een paar biertjes te nuttigen, is de Oude Markt. Deze markt kaapt de titel van ‘langste toog van Europa’ weg. Van veel studenten is het de wens om elk café op de befaamde Oude Markt van hun lijstje te kunnen schrappen. De biercultuur leeft echt wel in deze stad aan de Dijle.

Op het Martelarenplein vind je ook het ene terrasje tegen het andere. Ideaal om daar nog een biertje te nuttigen voor je de trein terug neemt naar huis en afscheid moet nemen van deze wondermooie stad.

Sights to see

Er is zoveel te doen dat je bij een verblijf van slechts 2 dagen keuzes zal moeten maken. Maar dat heeft je meteen ook een reden om een tweede bezoek te plannen.

Een must visit is de oudste botanische tuin van België, de Kruidtuin. Je kan de route volgen aangeduid met pijltjes om geen enkel deeltje van deze groene oase in het midden van de stad te missen.

Ga eens terug in het verleden en wandel door de straatjes van het Groot Begijnhof dat gesplitst wordt door de Dijle.

Wanneer je in Leuven bent, kan je niet over de gebouwen van de KU Leuven kijken. Hier zitten heel wat pareltjes bij. Zo is de FBIB met zijn toegangspoort op zijn best wanneer de blauwe regen in bloei staat. De universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein is alvast ook een architecturaal hoogtepunt van de stad.

Een uitstekende picknickplek is het Sint-Donatuspark. Niets leukers dan bij mooi weer een hapje te eten in het groen. Een flesje bubbels, een broodje en een doosje frambozen volstaan om er een overheerlijke lunch van te maken.

Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in M Museum, de slecht-weer-optie. Openluchtkunst vind je op en rond de Grote Markt gedaante gegeven in het Stadhuis en de Sint Pieterskerk.

Events to attend

Het hele jaar door kan je topconcerten meepikken in Het Depot, gelegen vlakbij het station. Meer seizoensgebonden events zijn het uitgebreide zomer- en winterprogramma.

In de zomer moet je zeker de kalender van Het Groot Verlof in de gaten houden. Het programma zit boordevol met leuke evenementen, van optredens tot foodtruckfestivals. Op 3 vrijdagavonden in juli, kan je tijdens Beleuvenissen genieten van muzikale optredens op 3 pleinen in Leuven. De eerste zondag van augustus word je dan weer culinair verwend op Hapje Tapje. Gedurende een volledig weekend halfweg augustus bruist de stad eveneens van het leven. Half Oogst brengt Leuven aan het dansen en sluit met een knal de festivalzomer af.

In december zijn het Hoover- en Ladeuzeplein the place to be voor de jaarlijkse kerstmarkt. De meer dan 180 authentieke standen vormen samen een echt kerstdorp waar je zelfs op de foto kan met de kerstman. De Leuvense kerstmarkt is verkozen tot één van de gezelligste kerstmarkten van Europa en is dus zeker een bezoekje waard. Het programma Wintertijd biedt eveneens heel wat leuke zaken zoals een Wintertuin op de Grote Markt.

Op Oudejaarsavond zakken ook heel wat mensen af naar de Oude Markt om daar samen met vrienden het nieuwe jaar feestelijk in te zetten. Het is er ieder jaar over de koppen lopen maar de sfeer is onbeschrijfelijk. Nieuwjaar vieren in Leuven is op zijn minst legendarisch te noemen.

Shopaholics worden op hun wenken bediend met events als Leuven By Night of Bondgenieten. De winkels zijn dan extra lang open en de straten zijn sfeervol aangekleed om de shoppingbeleving nog net dat niveau hoger te tillen. Uitgeteld van al dat shoppen? Je benen wat rust geven kan in het Kinepolis-filiaal op de Bondgenotenlaan. Ook een mogelijk toevluchtsoord voor moest de regen plots met bakken uit de lucht beginnen vallen.

Zin om zelf een feestje te geven in deze stad die blijft verrassen? Dan is Sportoase Philipssite misschien wel de ideale locatie! Naast het uitgebreide sportieve en recreatieve aanbod voor alle leeftijden, kan je er onder andere een babyborrel of studiedag organiseren.

Wil je je bedrijfsevent net dat tikkeltje meer geven? Wat dacht je van Ijsbaan Leuven als speciale locatie? Veel studenten trotseerden er al het ijs tijdens de jaarlijkse SchaatsTD van Ekonomika maar nu kan jij samen met je werknemers je op glad ijs begeven. Ideaal om op de schaatsbaan een teambuilding te organiseren en zo de teamgeest en -sfeer aan te wakkeren.

Way & stay

In Leuven zijn een aantal straten autovrij en vind je ook niet altijd even goed parking. De autoluwe zone in het Leuvense stadshart is zelfs recent nog uitgebreid. Dit tot ongenoegen van de inwoners maar als toerist kan je dit alleen maar warm onthalen. Je kan rustig rondslenteren in de straten zonder getoeter van auto’s om je heen. De fiets is dan weer het favoriete vervoersmiddel van de vele kotstudenten die in Leuven verblijven.

Een beter idee is dus om naar Leuven te reizen met de trein. De stad is vlot bereikbaar vanuit alle uithoeken van het land. Je weet dat je de stad nadert als je een veelheid aan bierbakken spot langs de treinsporen.

Overnachten doe je in een gezellige hostel of stijlvol hotel. Een uitgebreid aanbod aan slaapgelegenheden vind je op Booking.com. Kortingscodes scoor je op TagCity!