Samuel Johnson sprak ooit de profetische woorden ‘When a man is tired of London, he is tired of life’ uit. En gelijk heeft hij! Er valt altijd wel iets te beleven in deze bruisende stad. Heel wat nationaliteiten leven er broederlijk samen en dit levert een boeiende mix op. De stad is – behalve de hoofdstad en de grootste stad van het Verenigd Koninkrijk – het politieke, economische én culturele centrum van VK.

The City of London

Londen, waar zelfs de bushokjes, taxi’s en lantaarnpalen een foto waard zijn, is een echte miljoenenstad.  Je kan deze metropool op tal van manieren bereiken. Met de Eurostar door de tunnel, met het vliegtuig of met de bus natuurlijk.

Ouibus biedt heel goedkope formules aan om – zonder een fortuin uit te geven – ter plaatse te raken.  Een busreis Brussel-Londen kost slechts €19 enkel. Aan boord van de comfortabele bus zijn er stopcontacten, wifi en een toilet aanwezig. Je mag 1 stuk handbagage meenemen plus 1 extra stuk bagage in de laadruimte. Te weinig plaats voor al je spullen? Mits een prijssupplement en in de mate van beschikbaarheid boek je een 2e koffer bij.

In de stad zelf verplaats je je best met de metro. Goedkoopst is om een metrokaart aan te schaffen en deze “op te laden” met een bedrag.  Je kan kiezen voor een 1daagse of 7daagse Oyster Card. De haltes herken je aan de bordjes Underground. In de volksmond is de metro ook wel gekend als ‘The Tube’.

A bad day in London is still better than a good day anywhere else

Een citytrip naar Londen stelt nooit teleur. De meer dan vijftien miljoen toeristen per jaar zijn hier het levende bewijs van. Dit grote aantal maakt de stad tot een van de meest bezochte steden ter wereld.

Pleeg er een telefoontje in een vuurrode telefooncel, maak een ritje op een traditionele rode dubbeldekkerbus of in een kenmerkende zwarte taxi, smul van fish & chips of drink een biertje in één van de vele pubs. Zo kan je meteen al deze klassiekers afvinken van je lijstje. Londen heeft echter veel meer te bieden dan deze typische zaken.

Londen is één van de belangrijkste financiële centra ter wereld. Je vindt er dus heel wat hoofdkwartieren van tal van multinationals. Het geld rolt er dus rijkelijk. Naast het economische district vind je genoeg bezienswaardigheden om een weekend vol te plannen met allerlei bezoekjes.

Must visit is Houses of Parliament met de kenmerkende Big Ben met de klok die je van heel wat punten in de stad kan waarnemen. Geen excuses om te laat te komen dus! Je kan een gegidste tour doorheen het parlement nemen en zo kan je binnenkijken in het historische gebouw.

Ga je in de zomermaanden? Ga dan zeker naar de aflossing van de wacht aan Buckingham Palace. Van mei tot eind juli kan je dagelijks om 11u30 de ‘changing of the guards’ live meemaken.

Bij slecht weer kan je terecht in de vele impressionante musea. Bovendien zijn er heel wat die volledig – je leest het goed – gratis zijn! Een bezoek aan The British Museum, The National Gallery, Tate Modern of Natural History Museum is zeer leerrijk en zoals vermeld dus volledig kosteloos.

Fan van Shakespeare? Ga dan eens langs the Globe Theater. Hier ga je terug in de tijd en beleef je hoe theater vroeger werd opgevoerd. Dit gebouw met open dak is perfect bewaard gebleven.

Mind the gap

Met de metro verplaats je je vlot van de ene bezienswaardigheid naar de andere. Hou zeker ook eens halt bij de Tower Bridge, een brug over de rivier de Thames. De brug dankt zijn naam aan het nabijgelegen gebouwencomplex Tower of Londen.

Heb je honger gekregen van al dat rondhoppen? Vul je maag dan in Borough Market, een overdekte markt met talloze gezellige eetgelegenheden. Een ander leuk overdekt marktje is Covent Garden.

Camden Market is dan weer the place to be voor meer alternatieve, kleine winkeltjes. De zogenaamde ‘hipsterbuurt’ van Londen. Tattooshops wisselen er af met circuswinkels. Een allegaartje van alles, maar enorm leuk om die wijk eens goed te verkennen.

Shoppen in de bekendere, grote winkelketens doe je op Oxford Street en Regent Street. Loop zeker door tot Piccadilly Circus – één van de bekendste pleinen in Londen – om er de grote led-reclames te zien. Andere mooie pleinen zijn Trafalgar Square en Leicester Square. Exclusievere items scoor je dan weer bij Harrods, een indrukwekkend winkelcomplex.

Londen is ook de stad bij uitstek om te gaan kerstshoppen. De vele kerstmarkten op de verschillende pleinen brengen je direct in de sfeer van het naderende kerstfeest.

De benen wat rust geven na al dat shoppen, doe je in één van de vele parken in het centrum. Het leukste om te bezoeken is Hyde Park, waar je eekhoorns kan spotten die er vrolijk in het rond dartelen.

London calling!

Wat je zeker ook moet aanstippen op je kaart, is het Londen Eye. Het lijkt misschien een tourist trap maar wanneer je bovenaan hangt, heb je een prachtig uitzicht op de stad. Zeker de moeite waard dus!

Deze lijst met tips voor Londen lijkt wel eindeloos, maar deze kan ik je eveneens niet onthouden. Londen is de plaats bij uitstek om een musical mee te pikken. De theatercultuur van de stad is ongeëvenaard. De spectaculairste shows woon je bij op het Westend, maar kleine opvoeringen zijn evenzeer de moeite. In The O2-arena moet je dan weer zijn voor concerten van hedendaagse popmuzikanten.

Wandel zeker eens over de impressionante Millennium Bridge. Deze voetgangersbrug verbindt de Bankside met de City. Waar je ook staat, het uitzicht op St Paul’s Cathedral is fenomenaal.

Altijd al gedroomd van een foto met Brad Pitt of Audrey Hepburn? Dan waag je best je kans in Madame Tussauds. Daar vind je wassen beelden van al je favoriete celebrities die graag poseren voor een selfie.

Harry Potter diehards kunnen in Londen een gegidste tour volgen langs locaties uit de film. Genoeg te doen dus om een weekend vol te plannen met leuke bezoekjes. Wees wel gewaarschuwd, eens je er geweest bent, wil je gegarandeerd terug!

Sleep is overrated

Slapen zal je niet veel doen in deze levendige stad. Of je nu logeert in één van de fancy hotels die de stad rijk is of een bed boekt in een hostel of B&B, je zal vooral terug te vinden zijn in de straten. Goedkope verblijven vind je op Booking.com.

Om toch wat te bekomen van die hevige partyavond, boek je best tickets voor de belangrijkste attracties op voorhand via Ticketbar. Zo kan je die ellenlange rijen in veel gevallen voorbij steken en kan je toch een paar uurtjes langer slapen.

Veel Londenaars hebben de slaap al gelaten voor de gevolgen van de Brexit. Die afscheuring van de Europese Unie heeft ook zijn invloed op de landen die achterblijven in de EU. Op korte termijn wordt een tripje Londen goedkoper doordat de pond zakt ten opzichte van de euro. Voor de export naar de UK heeft dit echter wel nadelen.

De effectieve invloed zal pas zichtbaar worden wanneer de definitieve exit een feit is. Dit kan nog meer dan 2 jaar duren eer dit volledig rond is. Naar de gevolgen op langere termijn is het wat gissen. Wel wordt gedacht dat vliegtickets van Britse luchtvaartmaatschappijen de hoogte in zullen gaan.

Dus hé! Waar wacht je nog op? Pak je valies en reis af naar het bruisende Londen vooraleer je misschien extra papieren moet aanvragen om de grens te mogen oversteken.