Heb je vliegangst of hou je ervan om te roadtrippen met je wagen? Dan is een autovakantie ideaal voor jou. Laad de koffer vol bagage – zonder gewichtsbeperkingen – en vertrek richting Tsjechië. Dit land in Centraal-Europa is vooral geroemd om zijn hoofdstad Praag, maar er zijn veel verborgen pareltjes die een bezoek meer dan waard zijn.

Nuttige info

Tot 1993 behoorde Tsjechië tot Tsjecho-Slowakije, maar het behield na de afscheuring de oorspronkelijke vlag die bestaat uit de pan-Slavische kleuren rood, wit en blauw. Slowakije kreeg een nieuwe vlag die uit dezelfde kleurencombinatie bestaat maar anders is vormgegeven.

Zuid-Bohemen is een deeltje van de grotere regio Bohemen, één van de drie historische deelregio’s naast Moravië en Silezië. Bohemen beslaat maar liefst twee derde van Tsjechië en bevat zowel het Reuzengebergte, het Lipnomeer als kunsthoofdstad Praag.

In Praag spreekt iedere handelaar of café-uitbater waarschijnlijk wel een mondje Duits of Engels. Op het platteland kan de kennis van andere talen soms wel te wensen overlaten. Het is dus behelpen met uitbeeldingen om uit te leggen wat je precies wil. Maar dit is deel van het avontuur en zo kom je vaak wel in grappige situaties terecht.

Tsjechië hanteert de Tsjechische kroon als betaalmiddel sinds de splitsing van Tsjecho-Slowakije. Het is de bedoeling dat men in de toekomst ook de euro zal invoeren als nationale munteenheid maar wanneer dit precies zal zijn, is nog niet bekend. 1 euro komt overeen met ongeveer 27 Tsjechische kronen.

Dit Centraal-Europese land huisvest een enorm groot aantal atheïsten. Hiermee behoort het tot één van de minst religieuze landen ter wereld. Het merendeel van de bevolking die wel gelooft is katholiek.

Hou er voor je de weg opgaat wel rekening mee dat een tolvignet verplicht is op de Tsjechische auto- en snelwegen. Na de aanschaf hiervan ben je volledig klaar om te roadtrippen door dit onderschatte land. Op de lokale wegen treft je soms gewoon een barricade aan op de weg en moet je zelf maar zien uit te vissen hoe je nu op je bestemming zal raken. Zo kom je wel op plekken waar je normaal gesproken niet zou langsrijden. Zie dus waar de weg je leidt en geniet van dit diverse land!

Ready, set, go!

Op weg naar Zuid-Bohemen kan je even halt houden in Pilsen – de hoofdstad van de gelijknamige aanpalende regio – om de benen eens te strekken. Vanuit Brussel is het amper 800 kilometer tot in Pilsen. Tsjechië is dus dichterbij dan je denkt. Veldrijder en wegwielrenner Zdeněk Štybar zag niet ver van deze culturele stad het levenslicht.

De naam doet het je al vermoeden, maar Pilsen is inderdaad bekend geworden als bakermat en naamgever van de alomgekende ‘pils’. Naast het lekkere drankje, kan je hier ook heel wat mooie bouwwerken spotten. In 2015 was deze stad samen met het Belgische Bergen culturele hoofdstad van het jaar.

Onder andere het Škoda- en brouwerijmuseum zijn er gevestigd. Autofabrikant Škoda is één van de grootste Tsjechische bedrijven. Toch zie je niet uitzonderlijk veel wagens van het merk rondrijden omdat de auto’s te duur zijn voor de plaatselijke bevolking. Het leven is wel goedkoper in Tsjechië, maar brandstof en wagens zijn ongeveer gelijk qua prijs in vergelijking met andere meer Westerse landen. Een rondleiding in het brouwerijmuseum brengt je vanalles bij over de geschiedenis en productie van het bier. Het museum is tegenwoordig in handen van Pilsner Urquell, wat gezien wordt als eerste pilsener bier.

Historische gebouwen rezen er vroeger als paddenstoelen uit de lucht. Op het centrale plein vind je de  indrukwekkende Sint-Bartolomeüskathedraal. De bouw van dit enorme bouwwerk duurde maar liefst twee eeuwen. De toren – je herkenningspunt bij het dwalen door de stad – is met zijn 102,20 meter de hoogste in het hele land. Je kan deze beklimmen om een mooi uitzicht te hebben over de stad. Hier vind je eveneens het bekendste joodse gebedshuis van Tsjechië. De Grote Synagoge is – na die in Boedapest – de grootste van Europa.

Lipnomeer : recreatieoord voor jong en oud

Het Lipnomeer is een 40km lang stuwmeer in het zuiden van Tsjechië. Het is er gekomen om Ceský Krumlov te beschermen tegen overstromingen van de Moldau. De dam is gelegen in Lipno nad Vltavou. In de zomer kan je zwemmen in het meer of surfen of zeilen. Bij winterse temperaturen kan er geskied of gelanglauft worden in de buurt. Wanneer het ijs op het meer dik genoeg is, kan er zelfs geschaatst worden. Mogelijkheden genoeg dus voor een ideale vakantie!

Van noord naar zuid zijn er heel wat gezellige dorpjes waar er heel wat te beleven valt. Horní Planá is één van de grotere plaatsen aan het meer. Van hieruit kan je makkelijk een dagtrip maken naar het nabijgelegen nationaal park Šumava. Je hebt ook de mogelijkheid om er een veerbootje te nemen naar de overkant van het Lipnomeer.

Volgende wat groter dorp in de rij is Černá v Pošumaví. Zoek een plekje op het strandje voor je handdoek en bezorg jezelf een bruin tintje onder de zonnestralen. Of waag je aan een ritje op de glijbaan en plons op het einde van je tocht in het water.

Overal vind je leuke restaurantjes waar je je buik rond kan eten. Maar in Frymburk vind je het grootste aanbod met de lekkerste gerechten. Je kan dineren met zicht op de ondergaande zon in het meer of een plekje uitkiezen op het pleintje en een torenhoge hamburger naar binnen werken. Het dorp biedt heel wat horecagelegenheden in vergelijking met het aantal inwoners, maar is toch nog authentiek gebleven.

In Lipno nad Vltavou vind je het meeste randactiviteiten. Hier vind je heel wat vakantieparken pal aan het water. De nabijgelegen berg is een waar activiteitencentrum waar je onder andere kan golfen en rodelen. Haal het kind in jezelf terug naar boven en neem plaats in je karretje in Slideland Bobova Draha Lipno. De rodelbaan is redelijk verslavend, dus koop meteen een pasje met een groot aantal ritjes zodat iedereen van het gezin meermaals de adrenaline door zijn aderen voelt gieren. Je kan ook met een skilift naar boven gaan om de Treetop Walkway te trotseren en hoog in de bomen een prachtig uitzicht te hebben over het meer en de omgeving. In de zomermaanden is deze attractie tot 23u open zodat je de mogelijkheid hebt om de zon te zien ondergaan of een mooi verlicht stadje te zien.

Vyšší Brod ligt wat verder stroomafwaarts langs de Moldau. Hier vind je wat meer winkelmogelijkheden en zelfs een marktje waar je kan afdingen om de leukste spulletjes op de kop te tikken. Vooral het cisterciënzerklooster wordt druk bezocht door toeristen, maar vergeet zeker geen wandeling in de buurt te maken. Diep verscholen in het bos vind je kabbelende beekjes en houten bruggetjes.

Sumava : waar je het bos door de bomen niet meer ziet

Národní park Šumava is het grootste van de vier nationale parken in Tsjechië. De gelijknamige bergketen is bedekt met het grootste bos van Centraal-Europa. Het Tsjechische deel wordt het Bohemer woud genoemd, terwijl het kleinere Duitse deel Beierse woud genaamd is.

Wandelroutes zijn hier niet zo goed aangegeven omdat het toerisme hier nog niet zover staat als in andere landen. Een kaart is dus geen overbodige luxe. Tsjechen hebben precies ook een andere interpretatie van cijfers want de enkele tocht naar Plešné Jezero van 7 km leek wel verdacht lang. Het startpunt bevindt zich in Nova Pec en over hobbelige paden bereik je dan uiteindelijk het gletsjermeer. Naast die eerder vermelde kaart, komt een paar stevige wandelschoenen dus zeker van pas.

Er vertrekken eveneens wandelingen uit het toeristeninfocentrum in Stožec. Ook hier is het weer op goed geluk, want wegwijzers zijn er meer niet dan wel. Neem zeker iets te eten en te drinken mee, want cafés en supermarkten liggen niet dik gezaaid in dit gebied.

Zin om nog meer natuurpracht te bewonderen? Klim dan naar de top van Dívčí kámen in het beschermd natuurgebied Blanský Les. Er blijven enkel nog ruïnes over van dit middeleeuws kasteel maar het blijft indrukwekkend om zien.

Steden met al hun pracht

Andere bezienswaardigheden zijn de prachtige steden in de regio. Rij zeker eens langs de kleinere weggetjes op pad naar 1 van de grotere steden. Zo passeer je misschien langs één van de vele kleine waterplassen in de regio. Neem een verfrissende duik of ga gewoon op de rand zitten en bengel met je voeten in het water.

České Budějovice – de hoofdstad van Zuid-Bohemen – is de winkelstad bij uitstek in de regio. Je kan het geld er dus laten rollen. Bij slecht weer kan je terecht in het overdekte winkelcentrum. Werp zeker ook eens een blik op de gekleurde huisjes die het marktplein omzomen. Heb je het meer begrepen op lokale dranken, smeer je keel dan met een Budweiser biertje. In het buitenland wordt dit vaak verkocht onder de naam Budvar of Czechvar omwille van een conflict rond de oorspronkelijke naamgeving.

Mijn persoonlijke favoriet is het schilderachtige stadje Ceský Krumlov, gelegen in een lus van de Moldau. De goed bewaarde binnenstad en de toren zorgen ervoor dat het een leuk plaatsje is om lang in rond te slenteren. Neem zeker je fototoestel mee, want dit verdient een plekje in je fotoalbum.

Heb je nog een gaatje over in je reisschema? Zet dan koers naar Prachatice, het eindpunt van de Gouden Route om zout te vervoeren in het verleden. Door zijn ligging en functie groeide het uit tot een echte stad. De omgeving rond Třeboň is gekenmerkt door heel wat meren en plassen. Het landschap ligt er bezaaid met ontelbare waterpartijen.

Verblijf

Plaatsen om te logeren zijn er genoeg in dit mooie gebied. Op www.hotels.com vind je een groot aanbod aan hotels in regio Zuid-Bohemen. Landal Marina Lipno heeft een uitgebreid assortiment appartementen en bungalows in Lipno nad Vltavou. Surf naar www.belvilla.be om een vakantiehuisje te vinden waar je nog meer privacy hebt. Korting voor deze verblijven scoor je op TagCity.