Voor een onvergetelijke vakantie hoef je echt niet naar het andere eind van de wereld. Europa heeft genoeg te bieden als je een unieke vakantie wilt en drie weken aan het strand liggen niets voor jou is. Er zijn prachtige streken in Europese landen die je zeker een keer gezien moet hebben. Hier volgt de top vijf voor een vakantie die anders is dan anders.

1. De ruige natuur van IJsland

Het land waar de natuur nog vrij zijn gang mag gaan is IJsland. Uniek vanwege zijn geysers en heetwaterbronnen. Maak een rondreis per auto of een georganiseerde groepsreis per touringcar om de mooiste plaatsen van dit schitterende land te ontdekken. Aanschouw het Noorderlicht aan de Poolcirkel en zie hoe de dolfijnen vlak voor je neus uit het water springen.

2. Zalm proeven in Noorwegen

Eén van de mooiste landen om doorheen te reizen is Noorwegen. Je kunt een vakantiehuis huren en van daaruit trips maken met de auto. Of kies voor een rondreis waar je van de ene naar de andere accommodatie reist. Reizen naar Noorwegen kan per vliegtuig of neem in Duitsland de veerboot. Vergeet vooral niet om te proeven van de heerlijke zalm die in restaurants wordt geserveerd. Niemand anders dan de Noren kunnen deze vis zo lekker klaarmaken.

3. Kamperen in eigen land

Ook als je niet zo ver wilt reizen kun je een unieke vakantie hebben. Boek een camping in België aan de kust of in de Ardennen en geniet van de prachtige omgeving of het heerlijke strand. Als je met de kinderen op vakantie gaat dan kun je natuurlijk ook een gezellig pretpark bezoeken. Maar België heeft ook gezellige steden waar je gezellig kunt winkelen. Antwerpen, Brussel en Luik zijn daarvan goede voorbeelden. Kortom, België is een veelzijdig land dat vaak onderkend wordt.

4. Een rondreis door Schotland

Schotland is het buitenbeentje van Groot Brittannië. De Schotten hebben grote mate van zelfbestuur. Het is een trots volk en dat willen ze je maar al te graag laten weten. De Schotse tradities zoals het dragen van de kilt door de mannen en het doedelzak spelen kom je er nog veel tegen. Geniet van het ruige landschap van Schotland en de ongekende gastvrijheid van de Schotse bevolking.

5. Druiven plukken in Frankrijk

Frankrijk is nog steeds het land van de wijn, ook al zijn er inmiddels andere landen in Europa die ook hard aan de weg timmeren om lekkere wijnen te produceren. Wil je een echte werkvakantie? Dan ga je druiven plukken in Frankrijk. In de wijnstreken strijken jaarlijks veel vakantiegangers neer die hun verblijf in Frankrijk bekostigen door voor de wijnboeren de kostbare vruchten te oogsten. Je kunt vaak tegen kost en inwoning druiven plukken, soms kun je er ook nog wat extra’s mee verdienen.