Verkeerpsychologen verzamelen op het BIVV

De nieuwe killer…

Hoe vaak hebben we het niet gehoord na een ongeval: “ik was even niet aan het opletten” of “ik was afgeleid”. Het is nooit anders geweest. En het leek zo onschuldig, zeker bij kleine ongevalletjes. Waarschijnlijk heeft iedereen het al eens meegemaakt: tijdens het rijden merk je plots ‘ben ik hier al?’. Je dwaalde even af in je gedachten en het rijden ontplooide zich vanzelf.
Verminderde aandacht is een heel normaal gebeuren. Je kunt je niet constant 100% op iets concentreren. Je aandacht gaat in golven, maar je hersens zullen je in een fractie van een seconde terug bij de zaak halen. Tenzij, natuurlijk dat je je sterker gaat concentreren op datgene wat je afleidde van het verkeer  Dat kan gaan van joelende kinderen op de achterbank tot een ruzie van de dag voordien die in je hoofd blijft sluimeren tot je smartphone die op de grond valt.

Vooral die smartphone speelt ons parten. Nochtans maken we er gretig gebruik van. Ongeveer 1 op de 5 smartphonegebruikers (tot 54 jaar) gebruiken hun smartphone minstens één keer tijdens een autorit en een groot deel ervan (45%) belt nog steeds niet handfree. Het lijkt er wel op dat we bewust zoeken naar andere bezigheden aan het stuur.
Nochtans weten we wel dat bellen, sms-en of appen tijdens het rijden het risico aanzienlijk verhoogt. Bellende bestuurders hebben een ongevalsrisico dat tot 4 maal hoger ligt en het sms-en geeft zelfs een risicoverhoging van x 23.

Vaak onderkennen we ook een minder goed rijgedrag bij een voorligger die zijn smartphone grijpt: hij vertraagt, wijkt wat af van zijn rijstrook, vergeet richtingsaanwijzers, remt bruusk en wat laat, of rijdt gewoon door het rode licht. Uit internationaal onderzoek blijkt dat tussen de 15 en de 27% van alle letselongevallen mede veroorzaakt zijn door afleiding, met vooral het gebruik van smartphone als belangrijkste factor. Dit zou betekenen dat in ons land ongeveer 100 verkeersdoden en 900 gewonden mede veroorzaakt zijn door het gebruik van een smartphone.
Als dat geen nieuwe killer is….

Ludo Kluppels

Mail je vragen voor onze verkeerspsycholoog naar verkeerspsychologie@bivv.be