Nieuws & Pers

18-01-2017

Federale Politie gebruikt drones van het BIVV na verkeersongeval

Twee hypermoderne drones van het BIVV zullen door de Federale Wegpolitie gebruikt mogen worden na ongevallen op de autosnelwegen. Deze drones zorgen ervoor dat na een ongeval sneller de ongevalsscène in kaart kan gebracht worden.  Zo kan de snelweg sneller vrijgemaakt worden en zullen files vlugger oplossen. Bovendien worden er een aantal extra ongevallen in beide rijrichtingen vermeden.

Lees meer
12-01-2017

10 tips om veilig te rijden als het sneeuwt

Omdat er minder snel gereden wordt, zorgt sneeuw op de wegen ervoor dat er een daling is van het aantal dodelijke ongevallen met 15%. Daarentegen is er een stijging van het aantal ongevallen met materiële schade met meer dan 75%! Rijden op sneeuw vergt gewoontes die veel bestuurders niet hebben. Bij de start van een winteroffensief, brengt het BIVV graag de voornaamste richtlijnen nog eens in herinnering.

Lees meer
09-01-2017

BIVV verruimt zijn activiteiten en focust nu ook op veiligheid

79% van de Belgen geeft aan dat te snel rijden een probleem is in zijn buurt. Toch is slechts 58% te vinden voor meer snelheidscontroles. Dit blijkt uit de Nationale VerkeersONveiligheidsenquête die het BIVV voor het 5de jaar op rij hield. Voor het eerst werd niet enkel gepeild naar verkeersonveiligheid, maar werden ook vragen over algemene veiligheid gesteld.

Lees meer
15-12-2016

Eindejaarsfeesten: meeste Belgen nemen hun voorzorgen achter het stuur

Een op 7 Belgen blijft bij de feestdagen slapen op hun feestlocatie. Een op drie viert thuis zodat ze zich geen zorgen hoeven te maken over de terugrit. Bijna 8% drinkt echter 7 glazen alcohol of meer wanneer ze nog moeten rijden.

Lees meer
13-12-2016

Aantal verkeersdoden daalt met 12%!

Nog nooit zo weinig ongevallen en slachtoffers als in de eerste 9 maanden van 2016. In de eerste 9 maanden van dit jaar vielen er 12% minder doden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal letselongevallen daalde ook lichtjes met 0,5%.

Lees meer
27-11-2016

Lancering van de BOB-wintercampagne: « Nul op! Bedankt BOB »

De eindejaarsperiode is het uitgelezen moment om het probleem van rijden en drinken onder de aandacht te brengen. De mogelijkheden om te drinken zijn inderdaad legio in deze periode.

Lees meer
24-11-2016

Ben jij ook zo'n superman?

Onze verkeerspsycholoog Ludo Kluppels reflecteert in enkele blogteksten deze week over het fenomeen 'afleiding in het verkeer'. 

Ben jij ook zo’n superman?

Wij zijn als mensen in staat om te kunnen reflecteren over ons eigen handelen en zelfs ons eigen denken. Deze fantastische eigenschap kan ons echter de illusie geven dat we de volledige controle hebben over ons eigen gedrag en ook over de directe omgeving, terwijl we in werkelijkheid dat veel minder hebben.

Lees meer
23-11-2016

Verkeerpsychologen verzamelen op het BIVV

Deze week verzamelen de verkeerspsychologen van Traffic Psychology International op het BIVV. Ze geven workshops oa over het gedrag van jongeren. Onze verkeerspsycholoog Ludo Kluppels schreef enkele interessante blogartikels over afleiding. Dit is het eerste.

De nieuwe killer…

Hoe vaak hebben we het niet gehoord na een ongeval: “ik was even niet aan het opletten” of “ik was afgeleid”. Het is nooit anders geweest.

Lees meer
21-11-2016

We kijken bijna de helft minder naar verkeersborden als we handenvrij bellen.

We kijken bijna de helft minder naar verkeersborden als we handenvrij bellen. Een nieuw experimenteel onderzoek van het BIVV heeft voor het eerst duidelijke effecten van handenvrij bellen tijdens het autorijden aangetoond. We kijken meer in het rond, maar focussen ons minder op de relevante zaken in het verkeer zoals verkeersborden en de andere weggebruikers.

Lees meer
20-11-2016

Bijna 80% van zwaargewonde verkeersslachtoffers herstelt nooit volledig

Wanneer iemand zwaar gewond geraakt bij een verkeersongeval moet in 1 op 6 van de gevallen een familielid stoppen met werken om voor het slachtoffer te zorgen. Bijna 80% van alle zwaargewonden herstelt nooit helemaal volledig. Zo blijkt uit de nieuwe Europese studie MyLAC (My Life After The Crash)

Lees meer